algorithmic art
button  button
Petri Keckman

Petri KeckmanPetri KeckmanPetri Keckman

Algoritminen taide on minulle kutsumusharrastus. Muistan kuinka jo vuonna 1983 ostamallani 8-bittisellä Sinclair ZX Spectrum tietokoneella ohjelmoidessani minua kiinnosti eniten grafiikka. Koneeseen sai kytkettyä hyvin pienen kirjoittimen, mikä hopean väriselle erikoispaperille tulosti printin kuvaruudusta. Tein jo silloin itselleni oman taidenäyttelyni! :) Myöhemmin olen ohjelmoinnut Atari800-XL tietokoneella ja Amiga1200 tietokoneella. Vasta noin vuodesta 2006 lähtien olen ohjelmoinnut Windows ympäristössä REBOL-ohjelmointikielellä. Nykyisin ohjelmoin pelkästään REBOL-ohjelmointikielellä myös muut ohjelmat kuin taideohjelmani.

Monet ohjelmointi-ideoistani ovat säilyneet osittain samoina noista alkuajoista lähtien - tietokoneiden nopeus vain nykyaikana mahdollistaa sellaisten ohjelmien ajon, jotka aiemmin olisivat olleet käytännössä mahdottomia. Koska 3D-mallinnus tuntuu olevan nykyisin tietokonegrafiikan "must", niin opettelin kyllä uuttakin tietoa. Tiedän nyt esimerkiksi, kuinka x-,y- ja z-koordinaatit saadaan projisoitua näytön kaksiulotteiseen kuvaruutuun ja kuinka koordinaatteja pyöritetään x-,y- ja z-akselin ympäri.

Kuvani syntyvät monesti eräänlaisen tutkimusmatkailun ansiosta. En etukäteen aina tiedä mitä koodi tuottaa. Juuri siinä on minun kokemani suola algoritmisen taiteen teossani. Jos yrittäisin väkisin vääntää koodia jokin määrätty kuva mielessäni, niin se ei aina maksaisi vaivaa. Itseasiassa kivoimmat kuvani ovat syntyneet jonkinlaisen pienen virheen ansiosta, jolloin olen saanut lopputuloksesta iloisesti yllättyä. Toki niin virheellistä koodi ei voi olla, että ohjelma kaatuu ajoaikaiseen virheeseen.

Pieni muutos jossakin muuttujassa saa yleensä aikaiseksi pienen muutoksen loppukuvassa. Tähän perustuu animaatioitteni teko. Sitten kun perättäiset kuvat ns. framet on tuotettu, teen niistä animaation MakeAvi ohjelmalla. Videota olen editoinnut VSDC Video Editorilla. Molemmat ovat laadukkaita ilmaisohjelmia. Myös REBOL on ilmainen ohjelmointikielen tulkki.

Olen aikaisemmin kirjoittanut, että en halua sanoa taiteellani mitään, että haluan vain tuottaa omasta mielestäni kivan näköisiä kuvia ja animaatioita. Haluaako pikku lapsi sanoa mitään taiteellaan? Ehkä ei - hän tekee tekemisen ilosta. Samoin teen minä.